lunes, 2 de enero de 2012

DR. FRANCESC ABEL I FABRE, COFUNDADOR DE MEDICUSMUNDI


MOR EL DR. FRANCESC ABEL I FABRE, COFUNDADOR DE MEDICUSMUNDI I PIONER DE LA BIOÈTICA A EUROPA

El Dr. Abel i Fabre en una imatge d’arxiu

El dissabte 31 de desembre moria a l’edat de 78 anys el Dr. Francesc Abel i Fabre, cofundador de medicusmundi a l’Estat espanyol el 1963, ara fa gairebé 50 anys, junt a un grup de metges de Barcelona, que amb els seus primers viatges a l’Àfrica iniciaven, a Catalunya i a l’Estat espanyol, el que més endavant s’anomenaria cooperació internacional.

Era doctor en Medicina i Cirurgia, especialista en Obstetrícia i Ginecologia, i llicenciat en Teologia. El 1976, el Dr. Abel fundava l'Institut Borja de Bioètica, el primer que es va fundar a Europa, sent pioner de la disciplina de la Bioètica, i va dirigir aquesta institució fins a l'any 1999, institució de la que va seguir sent-ne membre, malgrat que els darrers mesos va estar allunyat de la seva activitat professional pel seu delicat estat de salut.

Acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i impulsor del Comitè de Bioètica de Catalunya, el doctor Abel i Fabre també va ser professor de la Facultat de Teologia de Barcelona i professor convidat a la Universitat de Roma.

L'any 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seva trajectòria professional i el 2009 va ser premi SIBI per les seves publicacions i ensenyament en el camp de la bioètica.

Des d’aquestes línies volem transmetre a la seva família i amics, en nom de tot medicusmundi, el nostre més sentit condol per la defunció del Dr. Abel i Fabre, una persona solidària i compromesa, que va treballar incansablement per un món més just i solidari per a tots i totes. Llegats com el seu ens impulsen a continuar treballant dia rere dia pel dret a la salut.

Descansi en pau.
medicusmundi