jueves, 26 de abril de 2012

La X Solidaria. Información Clave

Estimad@ amig@:



En 2011 un 52% de contribuyentes marcó la X de Fines sociales en su Declaración de la Renta. Gracias a su solidaridad, más de 5 millones y medio de personas se beneficiaron de los programas sociales que desarrollan las ONG. Nuestro objetivo este año es multiplicar por 2 nuestros proyectos dirigidos a colectivos en riesgo de exclusión social. Tú puedes ser la clave para poder multiplicar.
La X Solidaria. Información Clave

¿Qué es la asignación tributaria?

Un instrumento de la política social del Estado.

Da la opción a las personas contribuyentes de decidir el destino de una parte pequeña de sus impuestos.
¿Cuáles son las opciones?

Marcar la casilla de fines sociales, destinando un 0'7% del IRPF a la realización de programas que desarrollan las entidades sociales.

Optar por el sostenimiento económico de la Iglesia Católica.

Simultanear ambas opciones, en cuyo caso se destinará un 0,7% de la cuota al sostenimiento económico de la Iglesia Católica y, además, otro 0,7% a Fines Sociales. Ambas aportaciones se suman, no se dividen.

No marcar ninguna casilla. Y, entonces, el 0,7% de la cuota irá a los Presupuestos Generales del Estado con destino a fines generales indeterminados.

Es un gesto que NO CUESTA NADA, es decir, no vamos a pagar más; ni nos van a devolver menos.

¿Para qué sirve la X Solidaria?

El 78% se distribuye entre entidades de carácter social, vía convocatoria de subvenciones, para atender a las personas más vulnerables. En 2011 se desarrollaron 1.083 proyectos sociales, llevados a cabo por 410 ONG.

Otro 19% va dirigido a proyectos de cooperación en países en desarrollo y situaciones de emergencia como la de Haití del año 2010.

Un 3%, se destina al desarrollo de programas medioambientales.

¿A quién beneficia?

En 2011, más de 5 millones y medio de personas se beneficiaron de programas financiados gracias a la XSolidaria.

Personas mayores, empleo, programas para la inclusión social, personas enfermas de cáncer, mujeres, infancia y familia, jóvenes, personas con discapacidad, población rural, VIH-SIDA, cooperación al desarrollo…

¿Cuál es la situación actualmente?

Cada vez más personas marcan la X Solidaria en su declaración de la Renta.

En los últimos 5 años, la cifra no ha hecho más que aumentar.

En 2011, casi 9,5 de los 19 millones de contribuyentes marcaron la X de Fines sociales.

¿Cuánto dinero se recauda?

En la última declaración de la renta, más de 260 millones de euros.

Si el 100% de los contribuyentes marcaran la casilla de Fines Sociales, se podría superar la cifra de los 500 millones de euros y beneficiar a más personas en riesgo de exclusión social.

¿Cómo puedes ayudarnos?

Colaborando con la difusión de nuestro mensaje.

En la pestaña “materiales” de la web www.xsolidaria.org puedes descargarte nuestros banners, faldones, cuñas, spots de la campaña…

También puedes sumarte a nuestras acciones en redes sociales y enviar este mensaje a tus contactos.

Para más información, escribe a comunicacion1@plataformaong.org o llámanos al 91 534 76 01/ 675 955 708
La Plataforma del Tercer Sector que integra a la Plataforma de ONG de Acción Social a la Plataforma de Voluntariado de España, a la Red de Lucha contra la Pobreza y la Exclusión Social (EAPN-ES) y al Comité Español de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI) lidera este año la campaña “X Solidaria” junto con la Plataforma de Organizaciones de Infancia y la Coordinadora de ONG para el Desarrollo. Esta campaña de sensibilización está dirigida a las personas contribuyentes para que marquen la casilla de Fines Sociales en su declaración de la renta anual.









lunes, 23 de abril de 2012

( DIA DE LA MALARIA) La lluita contra la malària en joc


Fotos Manuel Charlon




El Dia Mundial de lluita contra la Malària se celebra tots els anys el 25 d'abril. Aquesta data suposa un reconeixement als esforços realitzats per combatre aquesta malaltia de conseqüències devastadores al món, especialment a l'Àfrica subsahariana. No obstant això, aquests esforços poden veure's compromesos, si, tal com es desprèn d'estudis recents, el paràsit augmenta la seva resistència contra el tractament més eficaç que es coneix, l'artemisina.



El 25 d'abril ens ofereix una oportunitat per recordar que la malària continua amenaçant a més del 40% de la població mundial. Més de 500 milions de persones són infectades cada any, i prop d'un milió moren com a conseqüència d'aquesta malaltia, sobretot a l'Àfrica subsahariana. Les dones embarassades i els nens i nenes menors de cinc anys es troben entre les poblacions més vulnerables. Col•lectius, associacions, i ONGD de l'àmbit sanitari reivindiquem en aquest dia, i tots els dies de l'any, el compromís i la voluntat política dels governs per millorar la quantitat i qualitat dels recursos que s'inverteixen en la lluita contra la malària.

Ara bé, tots els assoliments obtinguts i l'esforç invertit en aquesta tasca podrien veure's seriosament compromesos si, tal com es desprèn de l'estudi publicat aquest mes en la prestigiosa revista mèdica The Lancet, aquesta malaltia està mutant en formes que fan que pugui ser intractable. D'acord a aquest estudi, el paràsit més letal causant de malària, el plasmodium falciparum, transmès a través del mosquit Anopheles, ha augmentat la resistència al tractament més comunament utilitzat al món per combatre els efectes d'aquesta malaltia, basat en l'artemisina (compost provinent de la planta xinesa Artemisia Annua). Soques de malària resistents a l'artemisina s'han expandit per la frontera entre Tailàndia i Birmània, a uns 800 quilòmetres de la zona de Cambodja en què es van detectar per primera vegada fa tres anys, i, si no es troba la forma de contenir-la, podria arribar a l’Índia i l’Àfrica. Si això succeís, els experts alerten que podríem retrocedir 15 anys, quan els casos de malària eren molt difícils de tractar a causa de la falta de tractaments efectius. L'actual situació s'agreujaria, ja que es reduirien les possibilitats de guarir la malaltia, augmentaria la seva proliferació, i s'incrementaria dràsticament el nombre de defuncions.

Investigacions del “Shoklo Malària Research Unit” (Tailàndia) van revelar que en un període de nou anys, des de 2001 a 2010, l'artemisina perdia progressivament la seva efectivitat, augmentant fins a un 20 per cent el nombre de pacients que mostrava signes de resistència a aquesta malaltia de conseqüències devastadores. Les soques detectades recentment a la frontera entre Tailàndia i Birmània no han fet si no agreujar aquests pronòstics. El professor Francois Nosten, un dels científics que va dur a terme l'estudi, mostrava la seva preocupació per la gravetat d'aquesta troballa: "Podria posar en risc la lluita per eliminar la malària, la qual cosa es traduiria en el ressorgiment de la malaltia en molts llocs i un desastre de salut pública que resultaria en milions de morts. A més, si perdéssim l'artemisinina, tractament recomanat per l'Organització Mundial de la Salut, no tindríem cap nou fàrmac en desenvolupament per reemplaçar-la." La comunitat científica desconeix si l'increment de la resistència es deu al fet que els mosquits que propaguen els paràsits resistents s'han desplaçat cap a la frontera birmana, o si han sorgit de forma espontània entre la població d'aquesta zona.

La malària i la pobresa estan íntimament connectades, ja que aquesta malaltia és més insuperable per als països i les comunitats més empobrides del món, que mostren un cicle viciós de pobresa extrema i mala salut. És, en qualsevol cas, una vella coneguda; no fa falta remuntar-se molt enrere en el temps per trobar el mosquit transmissor a Espanya. Fa poc més de 50 anys que la malaltia es va eradicar d'Europa gràcies a una reeixida campanya de sanejament, no sense abans haver provocat la mort de més de 5.000 persones només al nostre país.

Segons l'Informe mundial sobre el paludisme 2011, malgrat els assoliments aconseguits – que han fet disminuir la mortalitat per aquesta malaltia un 26% – l'import destinat a lluitar contra ella no és suficient per controlar-la, i s’estima que calen 5.000 milions de dòlars anuals per aconseguir-ho.

Al nostre país, el 2010 es van destinar a la lluita contra la malària prop de 45 milions d'euros –la vuitena part del total de l'ajuda destinada a salut. Però, en els pressupostos de cooperació internacional per 2011, l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) va sofrir greus retallades, especialment el sector salut, al que estava previst destinar solament 225 milions d'euros, el 6,79% del total de l'AOD i un 42% menys del gastat el 2010 (l’any 2010 es van destinar a aquest sector 383 milions - el 8,5% del total de l'AOD, un descens de gairebé el 25% respecte a 2009). Suposem que, donada la situació actual, és molt probable que les retallades s'incrementin encara més.

Tal com s'indica en l'informe 2011 “La salut en la cooperació al desenvolupament i l'acció humanitària”, elaborat per medicusmundi, Prosalus i Metges del Món, la consecució dels ODM el 2015 segueix sent el compromís internacional més important en l'àmbit de la cooperació. Considerem que el Govern ha de garantir que les reduccions no afectaran els serveis socials bàsics, especialment el sector salut, com es van comprometre explícitament la totalitat de grups polítics en la reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte d'Estat, el juliol de 2010.

medicusmundi finalitza aquest any la campanya internacional “Stop Malària Now” (“Parem la malària ja!” ) amb la qual, al llarg dels últims quatre anys, i en coordinació amb nou ONGD d'Europa, Àfrica i Estats Units, ha desenvolupat diverses activitats d'incidència política i sensibilització per recordar que la malària és pot prevenir i curar, i que el control complet i integral d'aquesta malaltia està al nostre abast (http://www.stopmalarianow.org/).

medicusmundi sol•licita que sigui prioritzada la malària dins dels esforços de cooperació internacional al desenvolupament, promovent l'accés universal a la prevenció i a mesures de tractament efectives per a tota la població que ho necessiti.